Kirosäkeet

Kirosäkeet

Tuukka Hämäläinen
Kirosäkeet – 20 uuden suomirockin sanoittajaa
Idiootti, 2011
Kuvittanut: Lassi Lehmusvuori

Kirosäkeet – 20 uuden suomirockin sanoittajaa kaivaa sanaiset arkut routaisesta maasta ja näyttää, mitä uutta ja kummaa uudet tekijät ovat tuoneet suomirockin traditioon. Tarjolla on tarinoita hittien takaa sekä syväluotaavaa puhetta lauluntekemisen taidosta ja kutsumuksesta. Ja tietenkin myös sikailua ja hölmöilyä, sillä kysehän on rockista. Eli elämästä.

Mukana ovat Maija Vilkkumaa, A. W. Yrjänä, Jouni Hynynen, Samuli Putro, Jarkko Martikainen, Herra Ylppö, Tommi Liimatta, Marko Annala, Antti “Hyrde” Hyyrynen, Kaarle Viikate, Toppo Koponen alias Onni Waris, J. A. Mäki, Jarno Mällinen, Samae Koskinen, Risto Ylihärsilä, Mika Rättö, Jussi K. Niemelä, Annina Antinranta, Juha Kuha sekä Jeesus Vipunen.

Osta kirja Idiootin verkkokaupassa.

Otteita arvosteluista:

“Haastatteluiden ja sanoitusnäytteiden kautta asiaa lähestyvä Kirosäkeet on kiitettävän huolellisesti ja ajatuksella työstetty katsaus mielenkiintoisimpiin suomalaisiin rocksanoittajiin viimeisen 25 vuoden ajalta. – – Kirosäkeet on ehdottoman suositeltava teos kaikille, jotka ovat kiinnostuneet suomenkielisen rockmusiikin sanoituksellisesta annista. Erityisen paljon kirjan voisi kuvitella tarjoavan niille, jotka kirjoittavat itse sanoituksia.”
– Tapio Ahola, 4/5 tähteä (Inferno, 25.3.2011)

“Tekstinäytteet ovat hyvin valittuja ja haastattelut kiinnostavia. Itse asiassa uskoisin, että tunnettujen musiikin tekijöiden joka suuntaan ryöpsähtelevät selvitykset laulujensa synnystä ja niiden monimuotoisista viitekehyksistä, saattavat hyödyttää varsinkin aloittelevaa rocklyyrikkoa.”
– Timo Kanerva (Soundi, 23.3.2011)

“Kirosäkeet on hyvin toimitettu teos, jossa nykypäivän suomalaiset rocklyyrikot kertovat sanoituksistaan. Lyriikkansa taustoista kertoessaan Samuli Putro, Risto Ylihärsilä, Marko Annala ja 17 muuta sanoittajaa paljastavat mielenkiintoisia seikkoja myös omasta persoonastaan.”
– Jaakko Kilpeläinen, 4/5 tähteä (Rumba, 21.3.2011)

“Lassi Lehmusvuoren tarkoilla piirroksilla rikastettu teos käsittelee joka tapauksessa liian vähän pengottua aihetta. Vaikka Kirosäkeiden ote onkin hiukan varovainen, ei levylle lauletusta suomen kielestä kiinnostuneiden kannata jättää tutustumatta siihen.”
– Antti Hurskainen (Desibeli.net, 8.3.2011)

“Hämäläinen tuo osuvasti esiin tekstien synnyn ja vaikutteiden eroavaisuuksia ja samankaltaisuuksia. Analyyttisiä rinnastuksia ja yhteenvetoja olisi toivonut olevan enemmänkin. – – Hämäläisen teosjärkäle ei perustu satojen laululyriikkojen ylöskirjaamiseen. Kultakin muusikolta on mukana maksimissaan kolme kokonaista sanoitusta. Kirjoittajien pohdinnat on näin ilahduttavasti nostettu pääosaan.”
– Riikka Mahlamäki-Kaistinen (Keskisuomalainen 7.3.2011)

“Sinänsä Hämäläisen tekemät sanoittajien haastattelut ja tekstianalyysit ovat hyviä. Haastateltavat vaikuttavat rentoutuneilta ja avoimilta. Rocklehtien haastattelut ovat kyynisesti ajateltuna yhä useammin tuoreen albumin ja sen markkinointikiertueen promootiota. Niinpä onkin mukava lukea hieman kirjallisemmasta tulokulmasta Jouni Hynysen ja A. W. Yrjänän kaltaisista, paljon palstatilaa saavista artisteista.”
– Suonna Kononen (Karjalainen 2.3.2011)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s